Østerdalsstue fra gården Hektoen

ØSTERDALSSTUE FRA GÅRDEN HEKTOEN, FÅSET, TYNSET. BYGGEÅR ER CA. 1800


Dette er en spennende og stor Østerdalsstue kjøpt i 1974 fra Per Hektoen. Med fem rom i første etasje og hems. To av rommene har meget spesielle buete tak. Dette er svært sjeldent å se i denne type stuer og gir interiøret nesten litt «bypreg» i empirestil. Lars Krogh nevner selv i 1973 at et lignende tak er å finne på Lian, også på Fåset.

Dagens bruk av hva vi gjerne benevner som «Hektoenhuset»: Her finner vi nå Fjord, Fjell og Reisemuseet - «Fra Vuggen i Sogn til Østerdalens Rike».

Dette er en perfekt bygning for det som nå rommer stua, nemlig en kunstsamling og kulturobjekter fra omkring 1814 til ca. 1864. Her har for eksempel kunstnerne Johannes Flintoe (1787 - 1870) og Wilhelm Maximillian Carpelan (1787 - 1830) fått «et perfekt hjem».


I tillegg kan de besøkende betrakte viktige malerier av J.C. Dahl, A. Tidemand, H. Gude, J. Frich, J.F. Eckersberg og P. Balke.

Musèet er åpent for omvisning i forbindelse med andre arrangementer ved Stor-Elvdal Hotell, og på forespørsel så langt det lar seg gjøre. Ta direkte kontakt med eier Pål Sagen på telefon 92 81 84 65